Почистването на банята е много неприятна задача. Там всеки влиза поне два пъти дневно. За измиване на зъби сутрин и вечер или за взимане на душ. Мястото, където цялото семейство я ползва и за това е необходимо да се почиства и дезинфекцира периодично, защото по ъглите и фугите се наслоява варовик, сапунена вода и мръсотия, която премахваме от нашето тяло. Ще ви дадем няколко съвета как да се справите бързо и успешно с тази задача, ако си организирате всичко.

Използвайте препарати за дезинфекция и почистване на банята. Те лесно ще отстранят всичката мръсотия без да се налага да търкате дълго време.

Започнете с разчистването на ненужните предмети от нея. Всички шампоани, душ гелове, четки, гъби приберете в шкафовете или изнесете от банята. Ако имате шкафове, които скоро не сте почиствали от прах и варовик сега е момента да го направите.

След като сте изпразнили банята от всичко излишно напръскайте с препарат, ако нямате подходящ или пък искате да ползвате безвреден такъв смесете сода бикарбонат с оцет. Ако почиствате силно замърсените фуги или други уплътнения можете да сложите и лимонена киселина, така че да се получи каша. Намажете и оставете да подейства 1-2 часа. След това само ще изплакнете.

За тоалетната чиния използвайте белина или друг дезинфектант, които ще премахне всички бактерии. Вместо белина можете да използвате кислородна вода. Тя няма да е толкова активна като белината или препаратите, но ще премахне всички микроби, ако я оставите да подейства за няколко часа. Не пропускайте четката за тоалетната, нея я накиснете в препарат, за да я дезинфекцирате. Ако казанчето на тоалетната не е вградено, погледнете зад него какъв прах и паяжини може да се събрали. С други думи навсякъде около, под и над тоалетната чиния трябва да почистите.

Душ кабината почистете с препарат за варовик, няма начин след като взимате душ да не остават капки по нея. Нашия съвет, за да избегнете натрупване на варовик по нея след баня да свличате водата със стъклочистачка с гума, които използват професионалните фирми, а дори и да не е професионална, всяка стъклочистачка ще ви свърши работа. След препарата, за да заблести стъклото използвайте препарат за стъкла и памучна кърпа да полирате, може и с кухненска хартия. Така ще предадете блясък и приятен аромат на банята.

Смесителя на душа също почистете с препарат за варовик или с разтвор от сода бикарбонат и оцет. След като почистите, измийте и полирайте смесителя. Всички натрупани отлагания ще изчезнат. За да предотвратите нови отлагания и капки по батерията полирайте вашия смесител само с чиста памучна кърпа след къпане. Ако поддържате банята то ще ви се налага много по-рядко да правите основно почистване на нея. Поддръжката ще ви отнема 2-3мин дневно, а основното почистване поне 2-3часа.

Мивката е следваща в почистването. Според материала, от които е изработена използвайте такъв препарат. Стъклените мивки можете да използвате препарата, които почистихте душ кабината, а за порцеланова мивка препарата за тоалетна чиния. Да не забравяме, че там също се натрупват микроби и бактерии като при тоалетната чиния. Даже в уплътненията на мивката има много натрупани микроби и мухъл от влагата, която се задържа по тях.

Не забравяйте и ъглите, тавана и местата под шкафа за мивка, там се крият различни паяжини и прах, които често забравяме.

Вентилатора на вентилацията също свалете и почистете само със сапун и вода, да не забравяме, че за да работи ефикасно, решетките трябва да са чисти, за да преминава парата лесно през нея. Това можете да го правите и два пъти годишно, но не го забравяйте.

Грижете се за банята, защото само вие ще си я ползвате, а какво по-приятно да влезнете да се освежите в чиста и приятно ухаеща баня. Дезинфекцирайте редовно, не позволявайте да се появява мухъл и плесен, защото след това трудно се почиства, а пък те са предпоставка за алергии и неприятни обриви за хора с по-чувствителна кожа.

Надяваме се да сме били полезни за етапите за почистването на банята, ако нямате време за това можете да потърсите почистващи фирми, които ще свършат това вместо вас.