Как основно да почистим кухнята си и след това само да я поддържаме чиста? Ще ви кажем няколко лесни хитрини, с които ще можете лесно да почистите едно от най-ползваните помещения във вашия дом – кухнята. Мястото, където цялото семейство се събира, за да вечеря, но след това почистването и остава за домакинята.

След готвене котлоните и фурната стават целите покрити с мазнина и са неприятна гледка за всяка домакиня. Започнете с тях, защото замърсяването там е най-голямо. Накиснете котлоните за няколко минути с препарат или сапунена вода с оцет, които да разградят мръсотията. През това време може да почистите друг уред в кухнята и чак тогава да се върнете на тях и само да забършете. Така почистването ще стане по-бързо и лесно за вас. Ако почиствате след всяко готвене на по-голямата мръсотия, много по-рядко ще ви се налага да правите основно почистване на печката ви за готвене. Фурната, за да остане по-дълго чиста можете да ползвате пликове за готвене, които не позволяват мазнината и изпаренията да полепват по нея.

Почистете хладилника в зависимост от замърсяванията по него можете да дезинфекцирате с вода и оцет, ако не обичате миризмата на оцет можете да сложите сок от лимон. Така замърсяванията ще изчезнат, а аромата след това ще е свеж при всяко отваряне на хладилника.

Микровълновата печка можете да почистите като в купа с вода сложите няколко капки сок от лимон, портокал или грейпфрут. Оставете водата да заври и да се образуват капчици, които да разтворят мазнината. След това със суха кърпа или хартия само забършете. Ако има останали замърсявания повторете процеса докато не получите чиста и ухаеща на цитруси микровълнова печка. За да избегнете нейното лесно замърсяване използвайте капак за микровълнова, които се продава във всеки магазин за домашни потреби. Така ще почиствате лесно само капака, без печката да се зацапва от храната.

Съдомиялната машина е следващия уред за почистване. За да ви служи дълго и вярно ще трябва и нея всяка седмица да почиствате. Филтрите и перките лесно се почистват с мека четка, а в вътрешността и вратата можете да забършете със сода бикарбонат разтворена във вода. Пуснете празен цикъл на съдомиялната, за да се почисти основно.

Пералнята също можете да почистите лесно, като я пуснете да пере памучно парче плат или микрофибърна кърпа на високи градуси. Преди това в отделението за прах сипете капачка оцет или лимонов сок. Така докато пералнята работи, кърпата ще свърши търкането вместо вас. А оцета или лимоновия сок ще дезинфекцират целия барабан, уплътненията и меките връзки, по които се оттича мръсната вода. За вас остава да забършете вратата на пералнята от външната страна. За почистването на пералнята можете да използвате и готови прахчета, които се предлагат в търговската верига.

Следват кухненските шкафове, които са претъпкани с багаж, но въпреки това е хубаво поне веднъж годишно да ги почиствате основно. След като извадите и забършете всичко основно, можете на дъното на шкафовете да сложите подложки, които при следващо чистене само ще смените и няма да се налага да търкате основно всичко. Забършете шкафовете отвън, техните дръжки.

Абсорбатора е друг неприятен уред за почистване, защото той поема всичките миризми и мазнина от готвенето, но за да работи ефикасно се налага често да го почиствате. Решетките ги свалете и напръскайте с обезмаслител след като подейства мръсотията лесно ще я свалите с гъба или мека четка. Ако не сте ползвали микрофибърна кърпа за почистване на абсорбатор сега е момента. Ще се убедите колко лесно с нейна помощ всичко бързо се почиства. Без излишно търкане и усилия.

Кухненската мивка е следващата стъпка за почистване в кухнята. Мивката задържа много бактерии и е идеална среда да тяхното развиване. И тук можете да почистите с оцет и лимонов сок, а за да и предадете отново блясък можете да намажете с бадемово масло и да полирате. Бадемовото масло отблъсква водата в мивката, която води до появата на мухъл и неприятна миризма.

След готвене, за да убиете неприятната миризма, особено от пържена риба можете да ароматизирате домът си с ванилия, канела или карамфил. Как да стане това? В съд с вода оставете тя да заври на котлона и сипете пакетче ванилия, канела или няколко капки от любимото си ароматизирано масло. Бъдете сигурни, че всички миризми ще изчезнат. И кухнята освен чиста ще ухае приятно.

Ако подредите времето си и действате бързо можете да почистите кухнята за 2-3часа. Ако все пак не разполагате с толкова време можете да се доверите на почистващите фирми, които ще почистят вашата кухня основно, а вие ще използвате това време за нещо по приятно.