В ежедневието на всяка съвременна домакиня като помощник в домакинството вече е съдомиялната машина. Практичен уред, който перфектно измива всякакви замърсявания по съдовете на високи градуси, които на ръка много често е невъзможно да почистите или ще е свързано с много труд, време и силни препарати.

Миялната машина, за да ни помага дълго време, ние също трябва да се грижим за нейната чистота и поддръжка. Защото, ако не я почиствате редовно остатъците от храна и мръсотия, която остава от нашите съдове могат да доведат до неприятна миризма, петна по чиниите и чашите или дори да доведе до нейната повредата.

почистване на съдомиялната машина

Ето и няколко съвета какво да правите, за да се грижите за нея:

1. Почиствайте остатъците от храната, която е останала по дъното на машината след всеки цикъл на измиване. По-лесно ще ги видите като премахнете най-долната кошница.

2. Почиствайте редовно вратата на съдомиялната отвътре и отвън. Това може да го правите веднъж седмично. Забърсвайте с влажна кърпа вътрешната страна на вратата на машината като не забравяйте и уплътненията, защото там се натрупва мръсотия, която води до неприятна миризма.

3. Почиствайте веднъж седмично и филтъра за изплакване. Ако филтъра е задръстен от хранителни остатъци, то съдовете няма да бъдат добре измити. Филтъра може да почистите като го изплакнете на мивката или с помощта на мека четка може да отстраните замърсяванията. Като не забравяйте и гнездото на филтъра да почистите преди да го върнете на мястото му.

4. Почиствайте пръскалките на машината поне веднъж на всеки 6 месеца. Свалете пръскалките и с помощта на тънка пръчица, игла или мека четка почистете, ако има запушени дупчици на пръскалките.

5. Лошата миризма в съдомиялната можете да я премахнете като на всеки 6 месеца, почиствате машината с горещ цикъл.

6. Основно почистване на съдомиялната машина. Този процес на почистване ви съветваме да го правите поне веднъж месечно. Това можете да го правите с помощта на специални препарати, които се предлагат на пазара. Ако за момента не разполагате с такива препарати, а искате да я почистите можете да използвате купа пълна с оцет. Тя се поставя в горната кошница на машината и се пуска в нормален режим на работа.

Може да ползвате и сода за хляб, която ще даде блясък на машината.

Дали с специален препарат или с домашните хитрини, вие ще постигнете отличен резултат и машината ще бъде почистена от хранителни отлагания и мръсотия, което води до лошата миризма или до нейната повреда.

!!! Не използвайте белина, за да почистите съдомиялната машина, защото това може да доведе до увреждане на уплътненията или части на машината.