На много от нас ни се е случвало килима или дивана да бъде залят със сок, мазно, восък и т.н. и естествената реакция на всяка домакиня е да разтърка петното. Но не го правете!!! Защото рискувате то да се разнесе и оцвети всичко покрай себе си.  Петното, ако е от шоколад го отстранете с тъп нож или го натъркайте с кубче лед, което е увито в найлоново пликче, за да не протече. Като се втвърди шоколада по-лесно ще можете да отстраните парчетата шоколад с ръка, шпатула. Ако търкате петното вие само разнасяте петното и мръсотията се набива във влакната на килима. 

Премахване на петно от килима, как да го отстраните сами?

Ако петното е от сок или друга течност, първо попийте течността с кърпа или хартия като леко натискате, за да може да съберете по-голямо количество от нея. След това можете да до отстраните петното със следните домашни хитрини, ако не разполагате с препарат специално за премахване на петна.

  • Газирана вода, тя помага да отстраните петна от бира, вино от вашите килими
  • Верото разтворено в гореща вода също помага за премахване на петна от килима или меката мебел.
  • Бял оцет помага при петна от плодове и сокове, те лесно се отстраняват с оцета.
  • Амоняка разтворен във вода помага за премахване на по-органични замърсявания като урина, кръв и пот.
  • Содата бикарбонат премахва петна и миризма от пот, цигари, урина и други.
  • С една лъжица водороден пероксид разтворен в чаша вода, може да отстрани петна от светлите килими, но внимавайте, защото той има избелващ ефект и да не съсипете килима.
  • Лъжица белина във 1л вода също помага при различни замърсявания от сок, кръв, урина.

Повечето препарати имат в състава си  част от тези съставки, но те са разтворени в голямо количество вода и като се прибави ароматизатор  стават безвредни както за нас, така и за домашните любимци.

Ако искате да махнете дъвка от килима или дивана. Използвайте отново кубче лед, след като дъвката замръзне, можете лесно да я отстраните с ръка. Дори и килима да стои раздърпан от почистването, не се притеснявайте след основно почистване на килима те ще се оправят.

Махане на петно от восък. Както повечето знаем стария трик с ютия и вестник. Но за да не рискувате мастилото да отиде по килима, използвайте чист памучен плат или хартия. Ютията я нагрейте, но не на максимума, защото восъка може да се разтече и да стане още по-голямо петно. Само загрейте петното и леко притиснете с ютията чистата памучна кърпа така петното ще премине от килима в кърпа.  Друг вариант да махнете восък от килим е с кубче лед и след като замръзне да отстраните по-голяма част от него. А каквото остане  ще премахнете с ютията.

Козината от домашните любимци можете да махнете от килима с накрайника на прахосмукачката за прозорци или четката, която е за ъглите и събиране на прах от мебелите. Тя лесно ще събере дори най-късите косъмчета, които са се набили в него.

Ние препоръчваме да отделите време и средства за почистване на килимите от професионалисти. Препаратите, които използват ще премахнат петната и замърсяванията в дълбочина, а така вие си гарантирате удължаване на живота на килима и по-дълго време ще можете да го ползвате.