На пазара се предлагат вече всякакви препарати за почистване на почти всичко. За мазнини, петна, мръсотия, стъкла и много други. Но освен с тях можете да почистите всички тези замърсявания и с натурални продукти, които ги има във всяко домакинство. А именно това са: оцет, лимон, сол, сода бикарбонат, зехтин, етерични масла, микрофибърна кърпа и парочистачка. 

Ако искате да избелите например вашите маратонки или кецове натриите обувките с лимон и сода, оставете да подейства и да съхнат няколко часа на слънце. След като изплакнете ще се уверите колко по-бели са станали. Лимонът премахва петна от тенджери и разтваря ефикасно натрупани мазнини и ароматизира приятно. С няколко резена лимон в хладилника можете да отстраните неприятната миризма.  

Сода бикарбонат почиства ефикасно загорели мазнини, отпушва канали и не надрасква съдовете при полиране. Ако имате надраскана ютия с помощта на содата и памучна кърпа можете да отстраните всякакви замърсявания и да полирате. Ютията ви трябва да е леко загряла и тогава да търкате със содата. Така по-лесно ще премахнете залепналата мръсотия.

Оцета е друг ефикасен помощник за дома, премахва замърсявания от гладки повърхности като фаянс, отстранява натрупвания от сапун и дезинфекцира. В комбинация със сода, оцета отпушва канали.

Зехтина пък е подходящ за полиране на дървени повърхности. С малко количество зехтин и памучна кърпа лесно можете да премахнете химикалка от кожения диван, а същевременно и се подхранва кожата.

Солта пък можете да използвате за полиране и отстраняване на мазнини. В съд с вода, смесете сол и сода оставете да заври водата, потопете замърсената тенджера, решетка на абсорбатор, порцеланов съд и без да търкате ще отстраните замърсяванията от тях. Напълно натурален и безвреден начин да почистите силните замърсявания.  

Етеричните масла можете да ги ползвате като ароматизатор на вашето помещение. Само няколко капки върху памук или във вода са достатъчни да ароматизират вашата кухня, дневна, спалня. Ако обаче ви се гади или вие свят от тяхната миризма не ги използвайте. 

Парочистачката е мощен и безвреден уред за почистване на всички повърхности в домът ви. Ако имате малки деца и искате да почиствате без препарати всякакви замърсявания и на всякъде в домът ви, това е вашия уред. Само с чиста вода, която излиза под формата на пара, премахвате петна от дивана, мазнина от кухненската печка, играчките, фугите на пода и на много други места. Без търкане, препарати и за кратко време. 

Това са наистина натурални и безвредни помощника за вашия дом. Ако не можете и не искате да почистите сами може да се обърнете към почистващи фирми, които ще почистят вместо вас.