Ние избираме различни модели щори, които ни предпазват от светлината и топлината през лятото. Както и да допълват нашия интериор. Офисите използват щорите освен да се скрият от горещите слънчеви дни, а и от любопитни погледи и светлината. Ще ви дадем няколко съвета как да почиствате различните модели щори.

1. Хоризонтални алуминиеви щори

Най-достъпните като цена на пазара това са алуминиевите хоризонтални щори. Но те и събират най-много прах и се чистят по-трудно сравнение с всички останали модели. Тези щори, ако не ги чистите често могат да съберат доста прах и да ви причинят различни  алергични реакции и респираторни проблеми, в следствие на домашния прах. За да са най- добре почистени ще трябва да ги чистите лайсна по лайсна. Завъртете щорите така, че да застанат една до друга и с помощта на памучен плат, и препарат за прозорци напръскайте и забършете от горе до долу щорите, когато сте готови завъртете щорите обратно и повторете движението, но от долу на горе. Така няма да рискувате да ги огънете или повредите. Препоръчваме ви да изберете препарат, които да е на спиртна основа така първо ще почистите щорите, а и едновременно ще ги дезинфекцирате с това, така праха ще полепне по-трудно по тях. Вместо кърпа може да ползвате различни четки за прах, които се предлагат на пазара. Ако не разполагате с препарат можете да почистите с оцет и вода като ги смесите равни части и с помощта на пулверизатор напръскайте щорите, можете да ги почиствате  на място или в банята на пода, след като почистите щорите ги изплакнете обилно с вода. Щорите ви ще заблестят и ще станат като нови, поддържайте ги като почиствате често, ако не успеете сами винаги можете да потърсите почистващи фирми, които да го направят вместо вас.

2. Вертикални текстилни щори

Друг модел щори, които ползваме това са вертикалните текстилни щори. Те задържат много по-малко прах, тях можете да ги почиствате на място с помощта на парочистачка или с четката, която е на накрайника на прахосмукачката, а можете да забърсвате и с влажна микрофибърна кърпа. Друг вариант е да свалите всяка лайна по-отделно да я навиете на руло и завържете и да ги изперете на ниски градуси в пералнята. Но това изисква много време и усилия, които повечето от нас нямат. Ако не успеете да се справите с тях също можете да потърсите фирма, която да ги почисти.

3. Външни ролетни щори

Външните щори също изискват почистване. Те събрат много прах от външна страна, където слънцето, вятъра и колите допълнително замърсяват. Тях можете да почистите отново с парочистачка, ако не разполагате с такава можете да използвате мека кърпа и сапунена вода, към която да прибавите малко количество оцет. Препарата на спиртна основа също ще свърши прекрасна работа. Забърсвайте няколко пъти докато щората на стане като нова. Ако не почиствате външните щори, мръсотията, която има по тях при тяхното събиране и пускане преминава на прозореца, а от там и в домът ви, когато отворите, за да проветрите. Не забравяйте да почиствате и релсите, по които се движат щорите и там се събира много прах. С влажна четка за прах вие лесно ще отстраните замърсяванията и така щорите ви ще имат по-дълъг живот, а щората ще се събира и развива по-лесно, когато тези лайсни са чисти.  

Надяваме се да сме били полезни с начините, които споделихме с вас за почистване на вашите щори. Това са лесни начини, които всяка домакиня ползва в ежедневието си. Ако нямате време и не искате да хабите енергия с тяхното почистване можете да се обърнете към почистваща фирма, която ще свърши това вместо вас. А може да сте сигурни, че ефектът ще е много по-дълготраен.