Във време на пандемия в цял свят искаме да обърнем специално внимание за начините на дезинфекция, които можете да извършите в домът ви.

Първо да направим разлика между почистване и дезинфекция. Почиствате

вашите мебели, повърхности от мръсотия и нечистотии, но това не убива микробите върху мебелите ви.

За тяхната дезинфекция са необходими препарати , които да ги убият.

 

Какво трябва да се дезинфекцира в къщи?

 1. Кухненските плотове, шкафове, дръжки, дъски, ножове

 2. Масите за хранене и приборите

 3. Всички ключове за осветление в домът ви, дистанционни

 4. Тоалетни чинии

 5. И не на последно място телефони, клавиатури, мишки

Дезинфекцията може да се извършва колкото пъти прецените в седмицата, но не по-малко от 2-3пъти, защото ефекта ще е минимален, ако са по-малко от това.

 

Като за начало, почистете дръжките на бравите, като използвате специализирани препарати. Може да се използва и обикновена белина, която да я разредите в правилното съотношение, което е посочено на опаковката. Дръжката на входната врата, която всеки от вас ще пипа при влизане в къщи, можете да я обвиете с памучна марля и са я напоявате със спирт, така ще избегнете да внесете микроби чрез ръцете си.

 

Какви препарати може да използвате при дезинфекция?

 • При почистване обърнете внимание на етикетите върху препаратите, защото някой препарати могат да повредят повърхности като пластмаса или да я обезцветят, ако не са подходящи за тази повърхност.

 • Използвайте белина за почистване на подови настилки като за коридор, антре, баня и тоалетна. Този вариант е най-икономичен, но внимавайте в какво количество ще го разредите така, че да не предизвикате раздразнение при вдишване от изпаренията за вас и вашите деца или домашни любимци.

 • Може да използвате и спирт, който да е във високи градуси над 60, за да сте сигурни, че ще убие микробите. С него можете да почистите дистанционни, мишки, клавиатури, ключове за осветление, телефони и др. Към спирта може да се добави и любимо етерично масло, което допълнително ще ароматизира домът ви.

 • Кислородната вода е друг дезинфектант, който можете да използвате, ако за момента не разполагате с друг.

 • Дрехите можете да перете със специални дезинфектанти за пране, а тъканите, които позволяват може да ги перете на по-високи градуси над 60.

   

При дезинфекция използвайте предпазни ръкавици, за да не предизвикате алергия или изгаряне на кожата ви. Маска задължително, за да не вдишвате изпаренията от препаратите, не смесвайте различни препарати, за да не предизвикате нежелани реакции. Проветрете помещенията след дезинфекция и задължително следвайте указанията върху опаковката на препаратите.

 

Какви превантивни мерки може да използвате по време на епидемията?

Мийте си ръцете често, задължително след като влезнете в домът си, след ползване на тоалетна. Преди да приготвите храна задължително измивайте ръце, след контакт с домашен любимец също.

При прибиране в къщи сменяйте дрехите си с домашни, събувайте обувките си на прага, където всекидневно дезинфекцирайте, както и дръжката на вратата, за която писахме по-горе в статията.

 

Надяваме се, че сме били полезни с тази статия, ако все пак не ви се чисти домът ви толкова често, то можете да се доверите на нас. Ние предлагаме абонаментно почистване на домовете и офиси, чрез което минимум веднъж седмично ще ви гарантираме перфектно почистване и дезинфекциране на домът ви с помощта на Рейнбоу.