Почистване на кухнята

Бързо и лесно почистване на вашата кухня с няколко бързи стъпки. Кухнята е мястото, където цялото семейство се събира, за да похапне или за приготвяне на храна. Ако не я почиствате след всяко ползване можете да я захабите доста и нейното чистене да е истински кошмар, когато вече няма на къде повече да отлагате.

След всяко готвене и ползване на плота го забърсвайте, защото рискувате освен да се замърси много, а да привлечете хлебарки или мравки, които обичат да се хранят с трохи. Не оставяйте и вода да се задържа по плота, защото той може да е влагоустойчив, но уплътненията поемат вода и не след дълго ще имате мухъл и плесен, който трудно ще бъде премахнат. В повечето случай се налага смяна на силикона на уплътненията.

Типично за всяко семейство да има натрупани чинии в мивката след хранене. Ако нямате съдомиялна, която да измие чиниите вместо вас е задача, която вие трябва да свършите. Не оставяйте мръсни чинии в мивката и по плота, както казахме досега освен неприятните вредители ще се разнася и неприятна миризма в кухнята от остатъците храна. За да е по-лесно измиването на тави, купи просто можете да ги накиснете за няколко минути, а след това лесно ще ги измиете.

Съдомиялната машина е отличен помощник в домът ви,но не забравяйте и нея да почиствате. Мръсотията и мазнината от съдовете се натрупват във филтъра, и ако не го почиствате редовно рискувате да усетите неприятна миризма, а по чиниите може да намирате остатъци от храна. Освен на ръка и мека четка филтъра и вътрешността на съдомиялната можете да почиствате и с прахчета, които се предлагат на пазара. Те освен отвътре ще почистят и тръбите, по които се оттича мръсната вода. Този процес е хубаво да го правите поне веднъж месечно. Така си гарантирате, че съдомиялната машина ще мирише свежо и ще работи дълго.

Почистването на фурната и микровълновата печка, също е неприятно, ако го правите рядко. Ако забърсвате фурната и котлоните след всяко ползване с микрофибърна кърпа и препарат това ще ви отнеме не повече от 5 минути. Ако го правите рядко може да ви отнеме часове на търкане и много препарат. За да стане по-лесно пригответе си смес от сол, сода бикарбонат и вода намажете вътрешността на фурната и котлоните с нея. Оставете на действа няколко часа или друг вариант е вечерта да намажете и на следващия ден само да забършете, без да търкате. Основното почистване на фурната е необходимо да го правите поне веднъж месечно, за да имате отлични резултати.

Почистването на хладилника е следващия уред, който трябва да поддържате редовно, за да няма неприятна миризма в него. Проверявайте за храни с изтекъл срок на годност и ги изхвърляйте. Използвайте кутии с капак, за да съхранявате хранителните продукти. Така продуктите остават по-дълго време свежи и не отделят миризми в хладилника. Основното почистване е хубаво да бъде поне веднъж месечно или преди да заредите хладилника с повече продукти, първо да изхвърлите излишните. За почистването може да използвате специални препарати или пък оцет, за да премахнете миризмата и мръсотията. Ако не обичате миризмата на оцет, може да ползвате сока на лимон. Освен, че почиства - лимона и ароматизира вашия хладилник.

Ако все пак нямате достатъчно време за това или не искате да почиствате сами уредите си може да се обърнете към професионални почистващи фирми, които ще свършат всичко вместо вас. Така хем домът ви е чист, а вие ще имате достатъчно време за други неща.